KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Ředitel lázní ukradl střechu nad hlavou stařičké pacientce s Alzheimerem

Čtyřiaosmdesátiletá Jaroslava Křížková trpí Alzheimerovou demencí a kvůli snížené soběstačnosti žije nyní v domově pro osoby se zvláštním režimem v lázeňském areálu v Letinech na Plzeňsku. Pokud by se ale teď chtěla vrátit domů, nemá kam. O domek v Řevňovicích u Příbrami ji připravil dnes již bývalý ředitel lázní Pavel Hucl. Už ho za to také stíhá policie.


Podle zjištění Práva využil třiašedesátiletý Hucl špatného zdravotního stavu ženy a nechal si od ní podepsat zplnomocnění k prodeji její nemovitosti. V té době se už u seniorky zřetelně projevila rozvinutá duševní porucha a vůbec nechápala, proč a co podepisuje.

Dům pak Hucl prostřednictvím svého známého v realitách nechal prodat za půldruhého miliónu korun, přičemž zprostředkovatelská smlouva byla koncipována tak, že výše provizí dosáhla téměř prodejní ceny domu a pro jeho majitelku tak skoro žádné peníze nezbyly. Sám Hucl si měl říci ještě bokem o tři sta tisíc korun.

Podvod odhalili lidé ze vsi

„Na obec přišel ředitel z Letin ještě s nějakým dalším člověkem s tím, že paní Křížková má dluhy a hrozí jí exekuce. Ukázali od ní podepsanou a úředně ověřenou plnou moc k prodeji jejího baráku a lékařskou zprávu o tom, že je svéprávná. Na to konto nemovitost prodali s tím, že se vyrovnají s exekutorem a zbytek peněz dají paní Křížkové na přilepšenou,“ řekl starosta Řevničova Jiří Petráček s tím, že o této transakci neměl žádné pochybnosti.

„Když vám někdo přinese úředně ověřené doklady a potvrzení o zdravotní způsobilosti toho dotyčného člověka k právním úkonům, tak těžko v tom budete hledat vši. Jestliže to byla lumpárna, tak ať je samozřejmě zavřou,“ dodal starosta.

Přestože Hucl zřejmě spoléhal na to, že Křížková nemá žádné příbuzné, a na podvod se tak nepřijde, stal se opak. Místní lidé si všimli, že dům seniorky někdo cizí vyklízí, což se jim zdálo divné, neboť byli přesvědčeni, že by ho nebyla schopna vědomě prodat. Jeden z nich se proto ujal pátrání.

„Dostal jsem se k tomu tak, že můj dědeček jako blízký přítel této paní mne upozornil, že se děje něco podivného. Z tohoto důvodu jsem podal různé podněty a v návaznosti na to se rozjela všechna ta řízení,“ uvedl Karel Somol, který je profesí právník a soudem byl ustanoven jako opatrovník Křížkové.

Podle něho žena s ohledem na svůj zdravotní stav vůbec netuší, že dům prodala. „Já se to teď snažím vrátit do původního stavu. Jde mi také o to, aby lidé, kteří podvod zorganizovali, byli potrestáni,“ pokračoval Somol.

Znalec: Nevěděla, co se děje

Hned jako první krok požádal soud, aby Křížkovou zbavil způsobilosti k právním úkonům. „To se také stalo. Znalec, který v rámci tohoto opatrovnického řízení zpracoval posudek, jednoznačně konstatoval, že v okamžiku podpisu plné moci a kupní smlouvy nebyla paní Křížková vůbec schopna chápat, co se kolem ní děje,“ prohlásil Somol.

Když to celé v květnu předloňského roku prasklo, dostal Hucl okamžitou výpověď. „Postavili jsme se k tomu čelem, nic jsme se nesnažili zamést pod koberec. Policii jsme ve všem nápomocni, aby se to řádně vyšetřilo a nějakým způsobem i napravilo. Mrzí nás to, ale jedná se o selhání jedince, nikoli pochybení zařízení,“ reagoval na případ jednatel společnosti Lázně Letiny Miloš Matoušek.

Je přesvědčen, že šlo pouze o jeden takový případ. „Pan Hucl byl poměrně čestný člověk, ale dostal se do finančních problémů a tohle udělal v nějakém selhání mysli. Když jsem to s ním probíral, měl sklopenou hlavu a nijak nereagoval. Pak beze slova podepsal výpověď a odešel jako zničený člověk,“ uzavřel Matoušek.

Hucla se Právu nepodařilo zkontaktovat. „Odevzdal služební mobil a od té doby na něho nemáme žádné spojení,“ sdělil jeho nástupce ve funkci Aleš Patera.

Společně s Huclem policie obvinila také majitele realitní kanceláře a jeho asistenta za to, že o zdravotním stavu seniorky věděli, a přesto prodej jejího domu realizovali. „Trestní stíhání je vedeno proti třem osobám pro zločin podvodu spáchaného formou spolupachatelství,“ potvrdil Zdeněk Slepička z Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih. Všem hrozí až osmileté tresty.


(Zdroj: Krimi Zprávy Příbram)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín